Cum se dezvolta puiul tau in primele luni dupa nastere?

on 07 8, 2012

 

Orice femeie insarcinata se gandeste la ziua fericita cand va aduce pe lume puiutul ei, dar dupa ce orele de travaliu trec si ea isi strange usurata micutul la piept, urmeaza zilele poate cele mai dificile, deoarece fiecare miscare, fiecare tipat al sau sunt o surpriza pentru ea. Iata de ce ar trebui sa invatam inainte ca bebelusul sa fie adus acasa de la maternitate cum se dezvolta el in primele saptamani.

 •   Ce inseamna un copil normal dezvoltat?

     Trecerea de la viata intrauterina la viata extrauterina determina multe transformari care supun organismul copilului la o serie de eforturi. El tipa atunci cand se produce prima inspiratie, isi misca neregulat memebrele, flexeaza genunchii si isi tine pumnisorii stransi. Culoarea pielii este rosie si acoperita de un strat subtire de grasime care ajuta la alunecarea mai usoara a bebelui prin peretii vaginului, dar si impiedica pierderea de caldura in primele ore de viata. Crestetul capului poate fi usor deformat, dar nu este nimic ingrijorator, fontanela anterioara (moalele capului) este moale, datorita lipsei de osificare, care se va produce in perioada urmatoare. Membrele sunt scurte in comparatie cu restul corpului, greutatea normala se situeaza intre 2 500 grame-4 000 grame, iar talia este intre 50-60 centimetri.

 •   Ce se intampla in primele 7 zile de viata?

     Copilul va dormi aprox. 19-20 de ore pe zi, va avea un somn netulburat, profund, fara sa auda zgomot sau sa perceapa lumina. In cazul in care este agitat si nu doarme trebuie anuntat medicul pediatru. In primele 2-3 zile el va pierde cateva sute de grame din greutatea de la nastere, urmand ca in urmatoarele 5-10 zile sa le recupereze treptat; un alt fenomen care apare la unii nou-nascuti este icterul care dureaza cateva zile, dupa care dispare complet, el nesemnaland boli precum hepatita. De asemenea, se poate sa apara febra, 38-39 grade Celsius, care se amelioreaza prin administrarea de lichide.

 •   Ce lucruri ar trebui sa ma ingrijoreze?

     Desigur, daca temperatura nu scade, trebuie chemat pediatrul, (ea nu trebuie sa depaseasca 37,2 grade) la fel daca privirea copilului nu este vioaie, daca nu urmareste cu atentie inca din primele saptamani pe cei din jur, daca se observa o letargie sau o somnolenta nefireasca, sau lipsa poftei de mancare. Respiratia este calma, circa 40 de respiratii/minut, iar pulsul este rugulat si ritmic, de 80-120 de batai/minut. Un alt indicator al unui bebe sanatos este pielea, care devine intinsa, neteda si catifelata, extrem de elastica, de culoare roz-trandafirie.

 •   De ce e atat de important laptele matern?

     Laptele de mama este alimentul cel mai indicat sugarilor, deoarece el este produs de organismul care l-a adus pe lume si ii furnizeaza toate substantele necesare cresterii si dezvoltarii armonioase si crearii unei bariere de anticorpi care impiedica infectiile. Sistemul imunitar al bebelusului este puternic influentat de lipsa laptelui matern, astfel ca micutii hraniti cu lapte din comert prezinta un risc crecut de infectii si probleme digestive. Desigur, exista alternative la laptele matern, insa acesta din urma contine procentajul optim de albumine, grasime, lactoza, saruri minerale, vitamine si fermenti propice unei digestii sanatoase. Tulburarile gatrointestinale sunt deci estrem de rare in cazul alaptatului cu lapte matern!

Nu pierde urmatorul articol in care vom povesti despre cum se alapteaza corect bebelusul tau!

Leave a Reply

Categorii

Comentarii Recente

  Arhiva

  Baby Explorer

  Rucsac pentru transportul copiiilor, Baby Explorer

  Tag Cloud:

  Conexiuni Facebook

  Follow Us!